Go Back

“Digitalisering begint bij mensen, niet bij technologie” Lessons learned van digitale koploper Materialise

In 1990, in een wereld zonder internet of smartphones, leerde Wilfried Vancraen de innovatieve technologie van 3D-printen kennen tijdens een bezoek aan een onderzoekslab in Duitsland. Hij zag meteen het grote potentieel ervan in en richtte zijn eigen bedrijf Materialise op. Van een digitale voorloper gesproken.

Wat begon als een spin-off van de KU Leuven is uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met meer dan 2.000 werknemers in 27 landen. Materialise is actief in heel wat sectoren, van de medische sector tot de vliegtuigbouw, en opereert op het kruispunt van software development en Additive Manufacturing, de industriële benaming voor 3D-printen.

Intern vliegwiel

Tijdens de Go & See-sessie van 5 mei vertelden Executive Chairman Peter Leys, CIO Eddy Crits en CTO Bart Van der Schueren (die trouwens een van de eerste werknemers van Materialise was) over een uniek bedrijf in een unieke sector, een sector die het hoofd biedt aan heel wat actuele uitdagingen. Al 32 jaar ontwikkelen zij cutting edge software en technologie en blijven ze verder innoveren en digitaliseren.

“De grote sterkte van ons bedrijf is dat wij de oplossingen voor de problemen waar we zelf tegenaan lopen in de organisatie, in de markt brengen als tool,” vertelde Peter Leys tijdens zijn introductiespeech. “Dat is wat ik ons intern vliegwiel noem.”

IT als partner

Volgens CIO Eddy Crits is het een veelvoorkomende foutieve opvatting dat digitalisering en innovatie vertrekken vanuit IT. “Digitale transformatie begint bij mensen, niet bij technologie,” was de binnenkomer voor zijn keynote speech. “Technologie an sich interesseert me niet. Ik ben enkel geïnteresseerd in oplossingen,” zei Crits – toch wel een bold statement voor een CIO. “Het doel van IT is om de bedrijfsvoering mogelijk te maken. Op die manier is Covid-19 wel een soort zegen geweest voor ons, het heeft IT echt op de kaart gezet en is een accelerator geweest voor de evolutie van IT als ‘order taker’ – de servicedesk die ticketjes logt – naar serviceprovider en partner-at-the-table die mee aan de knoppen draait.”

Het budget dat het IT-departement binnen Materialise krijgt, is dan ook niet min. En meer dan een kwart van het IT-budget gaat naar projecten en investeringen om innovatie te ondersteunen. “We zijn constant bezig met innovatie. We stijgen op met één vliegtuig en moeten landen met een ander, en alle aanpassingen moeten gebeuren tijdens de vlucht. Je kan dus niet beide vleugels tegelijk vervangen, dan stort je neer. Je moet het geleidelijk aan aanpakken, stukje bij beetje. Op dezelfde manier moeten innovaties gebeuren zonder dat de business daardoor in de problemen komt,” legde Crits uit.

“Technologie an sich interesseert me niet. Ik ben enkel geïnteresseerd in oplossingen.” - Eddy Crits, CIO Materialise

Draagvlak voor verandering

Momenteel zit Materialise midden in het TIGER-project, het project waarbij ze alle oude legacy-systemen omzetten naar nieuwe systemen. Daar hoort de shift naar de cloud bij, maar ook die van silo’s naar ecosystemen. Al die verandering is geweldig, maar hoe zorgt Materialise ervoor dat er draagvlak is voor deze innovaties binnen de organisatie? “Dat doe je door de mensen die met de nieuwe systemen aan de slag gaan al vroeg te betrekken bij het beslissingsproces. Het is geen kwestie van een nieuw systeem op te dringen, nee, je gaat te rade bij de experts en vraagt aan hen: wat heb je nodig? En hoe kunnen wij dat faciliteren?” legde Crits uit.

“Draagvlak voor verandering creëer je door de eindgebruikers al vroeg te betrekken in het beslissingsproces, en te luisteren naar hun noden.” – Eddy Crits, CIO Materialise

Supply chain onder druk

Het leven ligt stil en de grenzen gaan dicht door een pandemie. Een vrachtschip komt vast te zitten in het Suez-kanaal. Een oorlog breekt uit. In de afgelopen jaren is de klassieke supply chain zwaar onder druk komen te staan. Dan biedt Additive Manufacturing (AM) interessante perspectieven: alles wat je nodig hebt, kan je zelf maken. Je hoeft het niet te laten overkomen uit China. Ook iteratief produceren wordt zo mogelijk.

Wat AM verder zo uniek maakt, is dat het altijd moet vertrekken van een digitale file. Er zijn geen alternatieven. “Als je iets wilt printen maar de inkt is op, dan kan je het nog altijd opschrijven. Als je iets wilt frezen maar je machine doet het niet, dan kan je het nog met de hand uitkerven,” vertelde CTO Bart Van der Schuere tijdens zijn keynote. 3D-printen kan niet zonder een digitale file, daarom is digitalisering de kern van wat ze bij Materialise doen. En dat biedt een hoop mogelijkheden.

Materialise CTO Bart Van Der Scheuren

“Neem nu een schip. Daar zijn een heleboel onderdelen aan boord, omdat je nooit op voorhand weet wat er stuk gaat gaan en wat je nodig zal hebben. Elk mogelijk onderdeel stockeren in magazijnen brengt heel wat logistieke uitdagingen met zich mee. Maar wat nu als dat schip een 3D-printer aan boord had, en digitale detailplannen van alle mogelijke onderdelen? Dan konden ze altijd precies dat maken wat ze nodig hadden.”

50.000 patiënten

Additive Manufacturing heeft heel wat nuttige toepassingen, bijvoorbeeld in de medische sector. “Jaarlijks helpen wij ongeveer 50.000 patiënten,” wist Van der Schuere. “3D-printen maakt levens beter en redt zelfs levens in sommige gevallen. Dat kan gaan over een print van een CT-scan, of een implantaat op maat, of nog een heleboel andere levensreddende toepassingen.”

Andere voorbeelden van toepassingen zijn: hoorapparaten tot in het detail naar jouw oor gevormd, inlegzolen, brillen, enzovoort. Alles wordt persoonlijker. Maar met al die uiteenlopende mogelijkheden, hoe kies je dan welke projecten je verder uitwerkt? “Wij kijken altijd naar waar de meerwaarde van Materialise het hoogst is. Daarom printen we geen gsm-hoesjes, maar wel protheses,” antwoordde de CTO.

“3D-printen helpt jaarlijks 50.000 patiënten en redt levens.” – Bart Van der Schueren, CTO Materialise

Wil jij je ook laten inspireren door digitale koplopers? Schrijf je dan snel in voor een van onze komende Go & See-sessies. Ze zijn gratis, maar de plaatsen zijn beperkt, dus snel registreren is de boodschap!

Author:
Stefan Dierckx
CEO, Projective & Exellys

Hoe digitaal zijn de Belgische bedrijven echt?

Bekijk het volledige rapport